AMERİKA’NIN KEŞFİ ve BAĞIMSIZLIK HAREKETLERİ

1
398
Amerikanın Keşfi ve Bağımsızlık Savaşı
Amerikanın Keşfi ve Bağımsızlık Savaşı

AMERİKA’NIN KEŞFİ ve BAĞIMSIZLIK HAREKETLERİ

Amerika…

Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa’dan yeni kıtaya göç başlamış, öncü devletler Portekiz ve İspanyolların ardından İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar ve diğer devletlerin göç hareketleri Amerika kıtasını yeni bir ikilem ile karşı karşıya bırakmıştır.

Kolonilerin kendi bağımsızlıklarını kazanmak için yaptıkları mücadeleleri bağımsızlık fitilini ateşlemiştir. Avrupa’dan kaçan ve orada baskılara maruz kalarak zor koşullarda hayatı idame ettirmek durumda kalanlar, Avrupa’da yaşadıkları siyasi, sosyal, ekonomik ve din baskısını yeni kıt’ada artık yaşamak istemiyordu. Yeni kıt’aya özgürlük için gelmişlerdi.

Yeni Dünya

Yeni Dünya’ya Avrupa’dan gelen göçmenlerin din baskısı, fakirlik, hastalık ve yenidünyaya zengin olabilmek için gelerek kurdukları koloniler ile büyüyen Avrupalı sömürgeciler, 18.yüzyıldan itibaren artan vergiler ve bağımsızlık hareketleri baş göstermesi nedeniyle sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Kuzey Amerika kıyılarına yerleşen İngilizlerin kolonileri siyasi olarak İngiltere’ye bağlı olmasına rağmen coğrafi yönden ise bağımsız olmaları ama kolonilerde İngiliz kralını temsil eden bir Vali Senato ve Temsilciler Meclisi bulunması sıkıntılar yaratıyordu.

Savaşlar ve Amerika

Bu süreçte Amerikalı göçmenlerle İngiliz Hükumeti arasında yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan vergiler nedeniyle Yedi Yıl Savaşları İngiliz hazinesini mali yönden sıkıntıya düşürünce, 1774’de başlayan bağımsızlık hareketi başarıya ulaşmış ve Amerikan Bağımsızlık Bildirisi ile birlikte On üç koloni Büyük Britanya Krallığı’ndan ayrı olarak bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra 2 Temmuz 1776’da açıklanmasının ardından 4 Temmuz’da onaylanarak ilan edilmiş olup,  bunun sonucunda da 1783 yılında imzalanan ‘Paris Anlaşması’ ile Amerika’nın bağımsızlığı onaylanmış oldu.

canemregündem.com

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here