DİYALEKTİK MATERYALİZM NEDİR?
Marksizm…
Diyalektik Materyalizm, Marksizm’in temel dayanağını oluşturan felsefedir. Onun ikili bir amacı vardır. Diyalektik olarak, evrenin en genel yasalarını, fizik doğadan düşünceye kadar, canlı doğaya ve topluma geçerek, gerçeğin bütün görünümleri için ortak olan yasaları inceler.
Öyleyse, daha iyi bir yaşam için savaşımlarında, emekçilere yalnız bir tek bilimsel dünya anlayışı uygun düşebilir. Bu bilimsel anlayış, Marksist felsefedir, diyalektik materyalizmdir. Ama diyalektik materyalizmin kurucuları Marx ve Engels, diyalektiği, hiç akıldan çıkarmadılar. Bilimlerin ilerlemesi, onlara, felsefenin ortaya koyduğu en genel, bütün bilimler için ortak olan yasaları bulup ortaya koymak ve dile getirmek olanağını verdi. Materyalizm olarak, Marksist felsefe, bilimsel bir dünya anlayışıdır, bilimsel, yani bilimlerin bize öğrettiklerine uygun tek dünya anlayışıdır.
Materyalist doğa görüşü, der Engels, doğanın olduğu gibi, yabancı bir şey katmadan, yalın biçimde kavranmasından başka bir şey değildir.
Bu felsefi görüş, doğada ve tarihte belirleyici olan süreçlerin, kendi içlerindeki karşıtlık yoluyla oluştuğunu ve bütün olayların bu maddi temelli ilişkilerle açıklanması gerektiğini savunur. Marksizm, tüm gerçekliğin özünün madde olduğu, bilincin maddeyi değil maddenin bilinci yarattığı fikrinden hareket ederek, düşünsel görünenler de dahil, her şeyin maddi dünyadan kaynaklandığını öne sürer.
Stalin Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm adlı eserinde diyalektik materyalizmi şu şekilde tarif etmektedir;
“Diyalektik materyalizm, Marksist Leninist partinin dünya görüşüdür. Doğa olaylarına yaklaşımı, onları inceleme ve anlama yöntemleri diyalektik, doğa olaylarını yorumlayışı, bu olayları kavrayışı ve teorisi materyalist olduğundan, bu dünya görüşü, diyalektik materyalizm adını almıştır.
Marx ve Engels, diyalektik yöntemlerini tanımlarlarken, genellikle, Hegel’i diyalektiğin temel niteliklerini formüle eden filozof olarak gösterirler. Ama bu, Marx ve Engels diyalektiğinin Hegel diyalektiğinin aynısı olduğu anlamına gelmez. Çünkü Marx ve Engels, Hegel diyalektiğinin idealist kabuğunu bir yana iterek, onun yalnızca rasyonel özünü almışlar ve daha da geliştirerek, ona modern, bilimsel bir biçim vermişlerdir.”
Evrensel gelişmenin genel yasalarını ve inceleme yöntemini kapsayan bilimsel-felsefesel dünya görüşü. Alman düşünürleri Karl Marx ve Friedrich Engels’in diyalektiği idealizmden arıtarak maddesel yapıda ve materyalizmi (maddecilik) diyalektik yapıda geliştirmeleri sonucunda ortaya koydukları diyalektik materyalizm, gerçeği açıklamaya çalışmakla yetinen klasik felsefesel dünya görüşünün yerine gerçeği açıklayan ve onu değiştirip geliştirme yöntemini saptayan bilimsel-felsefesel yeni bir dünya görüşüdür. Materyalizm bilimlerin de temeli olan maddeci yaklaşım, diyalektik de onun yöntemidir. Diyalektik materyalizm metafiziği ve idealizmi tarihin çöp sepetine atmıştır. Temeli bilime dayanır, bilimlerle organik bağı vardır.
Toplum deyince iki şey akla gelir;
1- Sosyal Varlık
2- İnsan Düşüncesi
Sosyal Varlık: Sosyal varlık objektif (nesnelci) bir şeydir. Yani, düşüncemiz dışında akan, düşüncemize uymaksızın devam eden bir olgudur. Yani yaşadığımız ilişkiler…
İnsan Düşüncesi: İnsanın kendisi zaten sosyal bir varlıktır, tüm benliğiyle. İnsan ilişkili edinilen tüm düşünceler ekonomik temellidir. Ekonomik temelli edinilen izlenimlere düşünce denilir. Diyalektik te daha çok düşüncelerle ilgilenir. İnsan düşüncesi de yaşadığı topluma göre değişiklik gösterip, bu düşünceler aynı zamanda duyguları harekete geçirerek insanın sosyal bir varlık olmasını sağlar. İşte diyalektik materyalizm, insan, toplum ve felsefe ile birlikte insanın düşünce dünyasının ve toplumu değerli kılıp yorumlayan evrene farklı bakmanın bir yoludur.
Diyalektiğin temel önermesi her şeyin sürekli bir değişim, hareket ve gelişme süreci içinde olduğudur. Bize hiçbir şey olmuyor gibi göründüğünde bile, gerçekte, madde sürekli olarak değişmektedir. Moleküller, atomlar ve atom altı parçacıklar sürekli olarak yer değiştirmektedirler ve her zaman hareket halindedirler.
Diyalektik bu bakımdan, hem organik hem de inorganik maddenin her düzeyinde ortaya çıkan olayların ve süreçlerin, vazgeçilmez nitelikte, dinamik bir yorumudur. Diyalektik düşüncenin temel noktası, onun değişimi ve hareketi temel alması değil, hareketi ve değişimi çelişki temeline dayanan olgular olarak görmesidir. Geleneksel biçimsel mantık çelişkiyi kapı dışarı ederken, diyalektik düşünce onu kucaklar. Çelişki tüm varlığın temel bir özelliğidir. Maddenin ta derininde yatar. Tüm hareketin, değişimin, yaşamın ve gelişmenin kaynağıdır. Bu fikri dile getiren diyalektik yasa, karşıtların birliği ve iç içe geçmesi yasasıdır.
Diyalektik materyalizmin ilkelerini sınıflandırmak ve sıralamak anlaşılmalarını kolaylaştırmak içindir. Gerçekte evrenin maddesel temelini (materyalizm) ve bu maddenin çelişme yasası ile gelişerek sonsuzca çeşitlenmekte olduğunu bilmekle bütün bu temel ve çok daha ayrıntılara inen ilkeler çıkarsanabilir. İlkeler, bu temel bilgilerin zorunlu sonucudur.
Devrimci bir felsefe: Proletaryanın felsefesi.
Tamamen bilimsel ve bilimsel olduğu gibi, kanıtlarını olgulardan, çünkü pratik, teoriyi doğrular alan Marksist felsefe, aynı zamanda, tarihsel rolü burjuvaziyi alt etmek, kapitalizmi ortadan kaldırmak, sosyalizmi kurmak olan proletaryanın felsefesi, devrimci sınıf proletaryanın partisinin teorisidir.
Proletaryanın durumu tamamen başkadır. Boyunduruktan kurtulmayı isteyen sömürülen sınıfın çıkarı dünyaya doğrudan bakmaktır. Sömürücü sınıfın, sömürüyü sürdürmek için yalana gereksinmesi vardır; devrimci sınıfın ise sömürüden kurtulmak için gerçeğe gereksinmesi vardır. Her bilim gibi, Marksist teoriyi, hangi sınıftan olursa olsun, her insan benimseyebilir: Bir burjuva, proletaryanın yanında yer alır, proletaryanın görüşünü benimserse, Marksist olabilir.
canemregündem.com
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.com/ar/register?ref=V2H9AFPY