AŞI, AŞI, AŞI…

0
345

Can Emre/ canemregundem.com

Can Emre

AŞI, AŞI, AŞI…

Kademeli serbestlik ve hayatın yeniden normalleşmesi adına, alınan kararlar ile birlikte, Sağlık Bakanlığının yayınladığı, Covid-19 haritasından sonra ‘Kırmızı’ olan yerlerde, hummalı bir çalışma başladı. Daha ziyade polisiye tedbirler arttırılıp, bölge Valileri, Kaymakamlar, hatta Belediye Başkanları sokaklara inerek, halkı uyarmak ve bilinçlendirmek adına, denetimlerde bulunuyorlar.

En önemli savaş malzemesi; Aşı, Aşı, Aşı…

Fakat, onda da sorunlar var. Tedarik zincirinde. Yerli aşı ise ne zaman çıkacak, o da bilinmezlikler içeriyor. Yaz aylarını işaret ediyorlar. Covid-19′ a karşı, toplum bağışıklığının artması için yüzde yetmişinin, aşılanması gerekiyor. Şu anda bu da zor.

Ayrıca, birinci ve ikinci aşılamadan sonra aşının koruyuculuğunun tahminen, 6 ay olduğu düşünüldüğünde, yada 12 ayda bir yapılması gerekse bile, Sağlık Bakanlığının, 18 ayda aşılamayı tamamlayabiliriz söylemi, gerçeklerle çakışmıyor.

Çünkü Covid-19 aşılaması 6 yada, 12 ayda bir, her yıl tekrarlanacaksa, 18 ayda bitirilecek Covid-19 aşılama takvimi de, hem uzun, hemde aşılamanın bağışıklık sistemini nasıl koruyacağı, bu durumda şimdilik bilinmezlikler içeriyor. 6 ayda yeniden yapılacak bu aşı ve Bakanlığın söylediği 18 ayda aşılama ancak bitirilebilir söylemi, birbiriyle çelişiyor.

Bu işte gariplikte burada. 18 Ay…

O zaman vatandaş, bağışıklık sistemini nasıl koruyacak?

Tarhana ve  paça çorbası ile mi..?!

Yine haritada ‘Kırmızı’ olan yerler için uyarılarda bulunup, özellikle vatandaşların sokaklara çıkmaması tembihleniyor. Peki sokaklara çıkan kimler.

65 Yaş üstü olanlar dışında kalan kesim…

İnsanlar çalışmak zorunda. Evlerine ekmek götürmek, ihtiyaçlarını gidermek ve hayatta kalmak için mücadele içindeler. Çünkü, dışarıda olan onlar. Yani 65 yaş altı vatandaşlar dışarıdalar. Onlar hayatın içindeler. Bu durumda, hastalıkla karşı karşıya kalan, evlerine hastalık götüren yine hastalığa yakalanmışlarla, temaslı olan gruplar bunlardır. Ama biz onları aşılamadık. Yaş sırası göre aşıladık…

Şimdi sorun aşının herkese ulaşmaması.

Şayet biz, Covid-19 aşısını, 6 yada 12 ay da bir yeniden, yeniden yapacaksak, yapmak zorundaysak korunmak için, bugün 18 ayda tamamlanması düşünülen aşının, ne faydası olacak? Çünkü salgının durdurulması ve topluma yayılmaması için polisiye tedbirler almak yetersiz. Mühim olan, bağışıklık için Covid-19 aşısı 6 yada 12 ay da bir yapılacaksa, bu durumda korunma nasıl olacak?

Sağlık ve emniyet birimleri aşılandı haklı olarak. Peki fabrikalarda, kurumlarda, işyerlerinde çalışanlar, öğrenciler, öğretmenler, pazarcı esnafı, market çalışanları, kargocular, fırıncılar, pastaneciler, basın çalışanları,  vs… vs. aşılandı mı? Hayır… Zaten, dışarıda oldukları için hastalıkla karşılaşan ve yine virüsleri eve getiren, çalışmak zorunda kalan vatandaşlardı.

Şimdi Covid-19 aşısı herkese ulaşmadığına göre salgının yavaşlaması, ateşinin sönmesi de, zor. Ne yapılmalı?

Dışarıda çalışmak durumunda olanların bağlı oldukları esnaf odaları, ticaret odaları, kooperatifler…vs. gibi bir den çok esnaf ve çalışanın üye oldukları kurumlar, devreye sokulabilir. Onlarla ortak bir çalışma yürütülebilir. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Ama bir şartla; Aşı, aşı, aşı…

Bence bu konuda, salgının bitmesi mümkün gözükmüyor.  Çünkü çalışması gerekenler dışarıda ve aşısız. Evde olması gerekenler aşılı. Evlere virüs getiren, dışarıda çalışmak durumunda olanlar olduğuna göre, 18 ayda bitirileceği söylenen aşılamanın faydasından çok, faydasızlığı olacaktır bu durumda.

Çünkü hastalık evlerden ziyade toplum içinde yaşayan, çalışan ve birbiriyle temaslı olan bireylerden bulaştığına göre, aşılama takvimi ve standartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Nasıl mı? Hedef; daha fazla aşı tedariki ile birlikte okullardaki öğrenci ve öğretmenlerin, Ticaret Odalarına bağlı esnafın, Belediye çalışanlarının, basın emekçilerinin….kısaca üretim içindeki bireylerin aşılamada öne çekilerek, Covid-19 aşısının öncelikli olarak, hayatın içinde çalışması gereken, başta emekçilerden başlanması gerekirdi.

Bu durumda, Sağlık Bakanlığınca aşılama takvimi, 18 ayda bitecekse, Covid-19 aşısı 6 yada 12 ayda bir yapılması gerekiyorsa ne olacak?

O zamana Tarhana ve Paça çorbasına kaşık sallamaya devam mı?

Aşı,

Aşı,

Aşı…

Saygılarımla…

canemregundem.com

 

TEILEN
Önceki İçerikBİZE RÜYALARDA RÜYA SATMAYIN
Sonraki İçerikKADIN PRANGALARINDAN KURTULDUĞUNDA
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...