AŞI OLANLAR, AŞI OLMAYANLARA ÖĞÜT VERİYOR

0
406
Can Emre
Can Emre

AŞI OLANLAR, AŞI OLMAYANLARA; MASKE, SOSYAL MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA UYMAYI ÖĞÜTLÜYOR..!

Covid-19 ülkemizde, diğer dönemlerden daha fazla ve hızlı bir şekilde, her tarafta yayılmaya devam ederken, yine hastalığın seyrini bizlere anlatan, Türkiye Haritası da, hızla kızarmaya devam ediyor…

Dün; 60 yaş ve üzeri bireylere aşı yapıldığını, öğrendikten sonra aynı dakikalarda, cami hopoörlerinden şöyle bir anons duyuluyordu;  ‘Covid-19 nedeniyle İlimizde ve İlçemizde, Valiler ve Kaymakamlar gerekli tedbirleri almış olup;  siz vatandaşlarımızı, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaya’ davet ediyoruz.

Gerekli tedbirler? Polisiye, denetim, maske ve hijyen şartları tedbirleri…

Doktorlar ise bu konuda, daha kesin ve doğru bir uyarı yapıyorlardı; ‘Toplum bağışıklığı için yine toplumun, en az yüzde 70′ nin aşılanması’ gerekir.

Aşılandı mı? Hayır

Aşılanan gruplar belli.

Peki kimler aşılanmadı?

1 yıldır yasaklarla beraber, 18 ile 55 yaş grubu içerisinde yer alan, marketçiler, fırınlar, pastaneler, meyve ve sebzeciler, öğrenciler, öğretmenler, kargocular, lokantalar (getir al hizmeti verenler),  kamudakiler ve diğer çalışanlar…vs.

Birde; doktorları ve hemşireleri aşılıyorsun doğal olarak, ama aile bireyleri aşısız, mesela! Böyle bir handikapta var!

Yanlış demeyelim de, aşılama takviminde ve aşılanan bireylerin seçilmesi öngörüsünde isabetsizlik…

Yaklaşık 1 yıldır, topluma hizmet veren, hizmet üreten, 18-55 yaş grubu değil de, emeli olup, aynı zamanda hizmet üretmeyen, 65 yaş üstü bireylerin aşılamadan başlanılması? Bizde hastalık sürecini ve hastalık oranını arttıran nedenlerin, en önemlisiydi.

Anons etmek, kurallara uyun demek güzel de, peki aşı nerede?

Neden? Önce topluma hizmet veren birimler ve bireyler 18-55 yaş arası aşılanmadı da, 100 yaş ve altı aşılanmaya başladı? Çin aşısının 3. faz çalışması, burada yapıldığı için mi?

Özellikle Avrupa, ‘bizi kıskanan Avrupa’ ve İsrail’de dahil; halkının tamamına yakınını aşılayarak, bağışıklık sistemini arttırdı. Biz ise daha ancak, 60 yaş ve üzerini aşılıyoruz. Çelişki de burada.

Nedeni; ekonomik yetersizlik ve diğer aşıların, Avrupa’ da, bizi kıskanan ülkelerin yaptıklarının pahalı ve ulaşılabilir olmaması. Tamam olabilir; madem açık pazar ekonomisi var, adamlar da piyasayı bulunca istediği fiyata satıyorlar. Bizde ise var olan Devletin; Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünü kapatıyoruz. Sonra da, böyle önemli dönemlerde başkalarına el açıyoruz.

O zaman soralım; neden kapatıldı?

Konumuza dönersek, Valiler ve Kaymakamlar İl ve İlçelerde hangi önlemleri alırlarsa alsınlar, Covid-19′ un önlenmesi polisiye tedbirlerle değil, ‘aşı’ ile olacaktır.

Yerli aşının da ancak; yaz sonu piyasaya sürüleceğinden yola çıkarak; 18-55 yaş arası tüm bireylerin, aşılanması gerekir di ki; bize gösterdiğiniz haritanın rengi, kırmızdan maviye dönsün.

Televizyonlara çıkarak, Çin aşısını vurulup, reklamını yapan ve vatandaşları aşıya teşvik eden, Devlet büyükleri; neden bu konuda daha seçici ve gerçekçi öngörülerde bulunmadılar? Danışmanlar, doktorlar, sağlık kurulları mı iyi etüt edemedi, yoksa ettiler de, Devleti yönetenler mi, böyle olsun istedi?

Şimdi; devletinde ‘ekonomik’ durumu ortada, diyenler çıkacaktır.

Olabilir; ama mesela Televizyonlara yansıdığı kadarıyla; Kanal İstanbul gibi büyük ve dış destekli politika ve yatırımlar yerine; taşa ve toprağa, milyarlarca dolar para gömenler/gömecek olanlar; sadece Covid-19 aşısı için bu paranın belki de, binde biri oranında, ücretler ile aşı tedarik ederek, vatandaşlarını bu Pandemi sürecinde koruyabilir.

Şimdi;

‘Aşı olanlar, aşı olmayanlara, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına’ uyun diyenler, Cami’ den anons edenler; evet bizler kurallara uyuyoruz.

Peki siz?

Yaklaşık 1 yıldır, vatandaşa hizmet üreten, hizmet götüren 18-55 yaş arası çalışanları bu süreçte, neden en sona bıraktınız? Aşılamadınız?

Evet önlem alıyoruz. Ama almakta yetersiz bu günkü durumda.

Maske takıyoruz,
Sosyal mesafeye ve
Hijyen kurallarına uyuyoruz.
Peki siz?
Uyuyor musunuz?
Ve
Toplumun yüzde 70′ ni ne zaman aşılayacaksınız?
Sorunda burada!

Saygılarımla.

canemregundem.com

TEILEN
Önceki İçerikDAVA & DAVAMIZ
Sonraki İçerikEVRİM TEORİSİNİ RED EDENLER COVİD-19 İÇİN DUA İSTEDİLER
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...