Can Emre
EDİNCİK MERASININ KULLANIMA AÇILMASI
Vahşi Kapitalizm.
Küçük bir hatırlatma ile başlayalım…
Gümçed
Edincik Merasının bir kısmının, Balıkesir Valiliğince, tahsis değişikliğinin gündeme geldiği bu günlerde; bu girişim kamuoyunda, tepki toplayıp, gündem olurken; yine aynı bölgede, 27 Ekim 2019’da Aslanlar İnşaat ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan, Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı, Hazır Beton Tesisi, Asfalt Plent Tesisi Projesi kapsamında, firmanın istediği kapasite artışı ile ilgili olarak;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte İl Müdürlüğü yetkilileri, Valilik temsilcileri, bilirkişilerin koordinesinde yapılan, küçük ÇED toplantısına; bölgemizin, çevremizin ve doğamızın kirlenmesi, bozulması ve özellikle bölgede, yoğun bir şekilde yapılan zeytincilik ve tarımın, olumsuz etkilenmemesi, insanların daha fazla zarar görmemesi adına, Bandırma İlçe Sınırları içinde olan Edincik Mahallesinde faaliyet gösteren, firmanın kapasite artışı toplantısına, siyasetçilerin ve ilgililerin iştirak etmemesine rağmen, o gün Çevre Derneği Bandırma Gümçed olarak katılıp; 20 Mayıs 2020 tarihinde, görüşlerimizi paylaşarak, kapasite artışına hayır demiştik.
Firmanın kapasite artışının; doğaya, çevreye, insanlara ve özellikle geçimini, zeytincilik ve tarımla sağlayan, bölge halkını olumsuz etkileyeceği yönünde, görüş belirttiğimiz ve basın açıklaması yaparak, konuyu halkımızla paylaştığımız toplantıda, Bandırma’dan gelerek bize destek veren ve toplantıda konuşma yapan, Bandırma Emekli Sen Şube Başkanı Levent Balkış’ında, hazır bulunduğu toplantı sonrasında; firmanın kapasite artışı, Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün uygun görüş vermemesi nedeniyle, Valilik Makamı projenin, belirtilen alanda gerçekleştirilemeyeceği sonucuna varmış, ÇED Yönetmeliğinin 6.maddesi, 4.Fıkrası uyarınca söz konusu projenin, ÇED sürecini sonlandırmıştır.
Bandırma GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu; ‘Dün olduğu gibi bugün ve yarın da, doğaya “ödünsüz ve çıkarsız” sahip çıkmaya, onu korumaya ve savunmaya aynı kararlılıkla devam edeceğimizi bilinmesini isteriz’ dedi. Aynı zamanda, konuya duyarlı olanlara da, teşekkür etmişti.
Aslında, Bandırma İlçesinin mahallesi konumundaki Edincik’ in, bu gün meralarına, topraklarına el koyma girişimi, bu günün değil, 2019′ yılından önce başlayan bir projedir.
Hatta; Bandırma Bölgesinin Sanayi, Ayvalık, Altınoluk Bölgesinin, Turizm Bölgesi, yapılması fikri, ağlayarak istifa ettirilen ve 1/100000 planlar ile Bandırma-Biga Hattını, Sanayi Bölgesi ilan eden, eski Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur’un önderliğinde, yine eski Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın desteklediği, Büyük Sanayi Projesi, Hollanda Rotterdam Limanı gibi büyük bir proje, Uğur’un istifası sonrası rafa kalkmış gibi dursa da, aslında değişen bir şey yok.
Bandırma-Çanakkale hattında, bugün yine 2019’da olduğu gibi meralarına el konulmak istenen, Edincik Mahallemizde dahil olmak üzere, Organize Sanayi Bölgesi için hazır kıt’a beklemektedir.
Yine, bölge insanımızın çok iyi bildiği ve 2014 yılından Balıkesir’in Büyükşehir Belediyesi Statüsüne kavuşturulmadan çok önceleri, hatta; Bandırma-Edincik-Gönen-Karabiga-Çanakkale hattında, iş adamları araziler alarak bu bölgeyi kapatmış, adeta para etmeyen, dağlar taşlar, kuş uçmaz ovalar, milyon dolarlara satılmıştı.
O günlerde herkes mutluydu.
Para yapmayan araziler, birden bire para eder olmuş, köylüler akın akın, Bandırma’ya gelerek, evler, arabalar alarak, artık şehirli olmuştu.
Tarihler 2014′ ten önceyi gösterirken…
Ali gitmiş, Ahmet gelmiş ama projeler değişmemiş. Çapları küçülmüş, isimleri değişmiş. Yine bugün, Bandırma ve bölgesi halen daha sanayi bölgesi olarak, düşünülen bir bölge.
Bu konuda çok yazılar yazdım. Eleştirilerimi, çekincelerimi sizlerle paylaştım. Doğa, diğer canlılar, çevre ve insanlar, gelecek nesiller bu projelerden çok etkilenecekler diyerek, planlara karşı çıktım.
Sadece ben değil. Üyesi olduğum çevre derneği, Bandırma GÜMÇED ile birlikte, yukarıda bahsettiğim Edincik mahallesindeki taş ocağının kapasite artışına, çevremizde termik santral yapımına, yine Edincik altında RO-RO Limanı yapımına, hatta Kaz dağlarında altın arayıcılarına vs. derken, bugün de yine Edincik Merasının vasfının değiştirilmesine, hatta Kapıdağ Yarımadası içindeki, bazı alanlarda kontrolsüz ağaç kesilmelerine, hem gönüllü hemde, Gümçed adına karşı durdum/durduk.
Bugün yine 1/100000 planların revize edilerek, bölgemizde Marmara Denizinde yaşanan kirlilik ‘Müsilaj’ sorunu varken, Organize Sanayi Bölgesine karşı olduğum gibi. Neden? Çünkü bu proje; denizlerimizi, toprağımızı, havamızı, suyumuzu, tarım ve hayvancılığımızı olumsuz etkileyecek, insanların çevresel faktörler nedeniyle, yaşamlarını olumsuz kılacak, bir proje olduğu içindir. Çevre kirliliği ve talanı.
Elbette ki iyi şeyleri alkışlıyor/alkışlıyoruz. Destekliyoruz.
Ama doğanın ve çevrenin talanına karşıyız.
Yaşadığımız şehrin, bölgemizin gelecek nesillere aktarılması adına, yapılacak çalışmalara katkı sunmaya devam edeceğim. Ama bu şehrin geleceği adına, taşın altına elini koymayan, yaşanmaz kılacak eylem ve söylemlerde bulunan, seçilmişler, siyasetçiler, meclis üyeleri vs. onlarında aynı sorumlulukta olmasını bekleyecek, bu şehirde yaşayanların, mutlaka bu şehre verecekleri, gelecek nesiller adına, çok şeyleri olacağını düşünüyorum.
Kişisel olarak, geçmişte olduğu gibi topluma, çevreye, doğaya, insanlara, hayvanlara zararlı olan/olacak projelere karşı olduğum/olduğumuz gibi, bundan sonrada çevreye ve doğaya zararlı projeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Temiz sanayi olmaz!
Küresel İklim Felaketi kapımızda beklemektedir.
Saygılarımla.