NEREDE KALMIŞTIK?

0
442
Nerede Kalmıştık

Can Emre /Canemregundem.com

Can Emre

NEREDE KALMIŞTIK?

Temmuz ayından bu yana hiç, yazı yazmadım. Hatta; sosyal medyadan bile, uzaktım. Televizyon seyretmedim desem, yalan değil. Çok sıcaklar, başta olmak üzere, elim bir türlü, bilgisayara ulaşmadı. Yani sıcaklar, bunalttı diyelim ve geçelim.

Ta ki, 17 Eylül 2021 Bandırma’nın, düşman işgalinden kurtuluşun 99. yılının kutlanmasına kadar.

Nedenini yazacağım.

Küresel İklim Felaketinin, bizi nasıl tehdit ettiğini, sıcaklıklar, yangınlar, sel baskınları, kısacası doğal afetleri, çokça yaşamaya başladık.

İnsanlığın, bunu anlaması güzel ama iş işten, geçti.

2019’da kutuplara yakın bir bölgede, büyük bir buz kütlesi, ana buz kütlesinden ayrıldı. Norveç’te, bunu bölgeye, hatıra plaketi olarak asarak, insanoğluna duyurdu.

Geçmiş olsun, hep beraber, dünyanın içine ettik diye..!

Sonumuz ve gidişatımız, iyi değil.

Dünyanın, bölgemizin, coğrafyamızın yaşadığı sorunlardan ayrı olarak, ülkemizin ekonomik anlamda, yaşadığı kriz ise bambaşka, bir şey!

İnsanımız adına, bugün için bundan, 100 yıl sonra olacağı tahmin edilen küresel iklim krizi/felaketinden, daha acı ve sarsıcı nitelikte adeta…

Dünya; yüz yıl sonrasını düşünüp, önlem almaya çalışırken; biz yine dünyada, küresel anlamda; 1. ve 2.Dünya Savaşı niteliğinde, bugün böyle bir savaş yaşamazken, bizi yönetenler; halkımızın yaşadığı ekonomik kriz karşısında, buna siyasi, sosyal, hukuk, demokrasi normlarında ekleyebiliriz, argümanları şöyle;

Dış güçler…

Nasıl yani?

Ama söylemiyorlar değil/söyleyemiyorlar. Hangi dış güçler?

Madem dış güçler ise, o zaman neden özelleştirme yaparak, tüm kurum ve kuruluşları, limanları, fabrikaları yabancı sermayeye sattınız?

Yine yatırım ve ekonomik anlamda; yabancı sermayeyi buraya davet edip, gelin ülkemizde fabrika açın, istihdam sağlayın diyerek, dış güçleri davet ediyorsunuz? Yoksa etmiyor musunuz?

Gelecek olan, dış güçler değil mi?

Yada; bizim bilmediğimiz ama sizin bildiğiniz, dış güçler kim?

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da, Bandırma Vapuru ile Samsun’a, özgürlük ve bağımsızlık ateşini yakmak üzere, çıktığı ve emperyalizm için; geldikleri gibi gidecekler sözü, 17 Eylül 1921’de yine Bandırma ve tarihi Ayyıldız tepesinde noktalanarak, ‘Bandırmanın adı’ tarihimize altın harflerle yazılmıştır.

Düşman Marmara Denizden ve Bandırma’dan son kez, gelmemek üzere denize dökülmüştür. Tarihi bir zafer Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kazanılmıştır.

17 Eylül 2021 günü 99. yıldönümünü kutladığımız, Bandırma’nın Kurtuluşu ve bununla birlikte başlayan ‘Kitap Günleri’ etkinlikleri nedeniyle, Bandırma Belediyesi, güzel bir etkinliğe imza attı.

Kitap Günleri Haftası…

Kitaba, sanatçıya, söyleşiye, yerli yazarlarımıza, caz dinlemeye ve bence en önemlisi; Cumhuriyet Meydanına, gerek kitap, gerekse sanatçı ve konukları dinlemeye gelen ‘Çağdaş, modern, nitelikli Bandırmalı kadınlarımızı’ görünce, gerçekten deniz, martılar, kapıdağ yarımadası ve bulunduğu coğrafya ile nitelikli bir şehirde, çağdaş insanların arasında olmak, çok güzeldi. Bu nedenle; kardeşim Bandırma Belediye Başkanı, Sayın Tolga Tosun’a Bandırma adına, teşekkür ederim.

17 Eylül 2021 günü, öğleden sonra, Bandırma Nikah Salonunda; Bandırma’nın kurtuluşunun 99.yılına özel, Harp Coğrafyası, Uzmanı Sayın Levent Erdoğan, yine Bandırma adına, İstiklal Harbinde, 17 Eylül 1921’de yaşananları anlattı. Güzel ve özeldi. Tabi İstatistiki bilgiler ışığında.

Ardından da, seneye 100. yıl dönümü, daha görkemli olur, inşallah dedi. Belediye Başkanı Sayın Tolga Tosun’da, buradan müjde veriyorum, ilk kurşundan, son kurşuna ve adına yakışır, bir kutlama yapılacağını duyurdu. Çok güzel bir sunum oldu.

Ancak; Sayın Levent Erdoğan’ın anlatımı biraz istatistiki bilgiler içeriyordu. O dönem ve tarihlerde ne oldu? Neler yaşandı şehirde, mahallelerde vs. gibi o dönemim sosyal ve kültür yapısı, mesela Şehit Süleyman Bey, Haydar Çavuş, kim? Şehirde ticaret nasıl? Sosyal doku? Göçler? Savaşta yaşananlar, muharebenin dışında, şehir içinde neler yaşanıyordu gibi, daha derin ve detaylı bilgilere girmedi. Ama güzel bir anlatımdı. Tebrik ederim.

Bende onu dinlerken, hem duygulandım, hem de kendi kendime bu şehirde; Bandırma’ya 93 Harbi/Kırım Savaşı nedeniyle gelen; göçmen bir ailenin ferdi olarak, kaldı ki Bandırma göçmenlerin oluşturduğu bir şehirdir; neredeyse 140-150 yıldır bu şehirde yaşayan, yazan, okuyan, araştıran ve haberci olarak köşe yazıları yazan biri olarak, böyle bir kitabı yazarsa; ancak benim gibi Ulusal Kurtuluş, diğer adıyla İstiklal Harbi yaşamış, dedemin babası Çanakkale’de şehit düşmüş, bu topraklarda doğup büyümüş biri olarak, gerek ailemden duyduklarım, yaşadıklarım;

Aynı zamanda; Demokrat Partisi Milletvekili büyük dedem Halil İmre; Eskişehir ve Balıkesir Milletvekili/Senatör olarak ve daha sonra, Yassıada da yargılanıp, Kayseri Cezaevinde, 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra yazdığı ve 1976’da basılan; ‘Bir Ömür Üç Kitap’ ta çocukluğum-yoluma çıkan politika ve 27 Mayıs 1960-27 Kasım 1964 tarihleri arası, cezaevi anılarını içeren kitapta; Bandırmayı ne kadar güzel tasvir ettiğini bilen biri olarak;

Yine aynı zamanda; dedemin annesi yani Çanakkale’de şehit düşen lakabı ‘mıhçı İsmail’ in eşi ninem Esma Emre’den dinlediğim ve elimdeki belge, bilgi ve yakın tanıdıklarımın anlatımları ile oluşturmayı düşündüğüm, hatta 18 Eylül 2021 gecesi yazmaya başladığım ‘ADI BANDIRMA’ olacak kitabım, İLK KURŞUNDAN SON KURŞUNA-KURTULUŞTAN KURULUŞA, olarak belirleyip, yine Bandırma’nın 100.Kuruluş Yıldönümüne özel olarak hazırlayarak; inşallah, bir yıl sonra yapılacaksa; yine kitap günlerinde bu özel hazırlayacağım, kitabı sizlerle paylaşacağım.

Onun müjdesini vermek istedim.

Sadece ama sadece, Bandırma olacak. 17 Eylül’e özel. Bu nedenle, sizlerin hikayesini de bu amaçla dinleyebilirim.

Son olarak ta; 2017’de yazmaya başladığım ve 2018’de İstanbul’da iken basmak istediğim, ancak araya 2018 yılı ekonomik krizi girdiği için gerek kağıt, gerekse dolardaki artış nedeniyle basılamayan, 2019’da  güncellenen ve bu günlerde tahminen Ekim ayı sonuna doğru, reductionu bitireceğim; ‘Kurt Kapanında Aşk’ kitabımı, yıl bitmeden çıkarmak, aynı zamanda 2022 için ismini yazmakta mahsur yok; ‘Güz Sancısı’ isimli kitabı da ekleyerek, 2021’de 1 kitap, (Kurt Kapanında Aşk) – 2022’de 2 kitap, (Adı Bandırma ve Güz Sancısı) çıkartarak, bu yolda artık yürümeyi düşünüyorum.

Bunları ve hedeflerimi neden yazdım;

Çünkü hedefsiz bir gemide, yolculuk olmaz. O nedenle ‘pruvamı’ belirledim. Desteklerinizi her zamanki gibi bekliyorum.

Selam ve saygılarımla.

canemregundem.com

TEILEN
Önceki İçerikORTA DOĞU VE DÜNYA
Sonraki İçerikSAYIN BALYALI İLE BANDIRMA’YI KONUŞTUK
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...