Can Emre
BİZ ORADAYDIK. YA SİZ?
Oradaydık!
Dün, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını coşkuyla kutladık.
Hatta; Bandırma Belediyesinin organize ettiği 100. yıl etkinliklerine de katılarak, bu şenliği doya doya yaşadım.
Gündüz sabah; Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk koyarak, başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak, onlara saygımızı sunduk. Ardından ise resmi törenlere katılarak, 100. yıl coşkusunu tüm Bandırma ile beraber kutladık ve yaşadık.
Yine saat 12.00’de Bandırma’nın kurtuluşunu simseleyen Ayyıldız tepede Son Kurşun Anıtında, bundan tam 100 yıl önce kanlı çarpışmaların, süngü süngüye, göğüs göğüse, mücadeleler sonucunda emperyalizmi denize dökmek için, orada şehit düşen Mehmetçiğimizi ve yine Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, askerimizin saygı atışı, ardından da Samsun’dan özel olarak Bandırma’nın 100.yıl kurtuluş etkinliğine bisiklet ile getirilen şanlı Türk bayrağımızı, teslim aldık.
Gururluyduk. Yine gururlandık.
Sonunda; başta Ayyıldız tepede şehit düşen kahraman askerlerimiz, yine ATATÜRK ve silah arkadaşları adına okunan Kur’an tilavetini dinleyerek, dualarla, gözyaşlarıyla, huşu içinde gözünü kırpmadan, özgürlük ve bağımsızlık için mücadele eden Mehmetçiğimize teşekkür ederek, dualarımızı onlara gönderdik.
Ardından 6.filomuzun uçakları 100. yıl anısına alçak uçuşla, bu günü anlamlandırırken, tüylerimiz diken diken oldu.
100.yıla özel bu kutlamalar, benim için anlamlıydı. Çünkü bizim neslimizin ikinci bir 100.yılı yaşaması mümkün değildi.
Ayrıca; 100. yıl kurtuluş etkinlikleri anısına, Bandırma Belediyesi ve Kent Konseyi organizasyonu ile dört gün boyunca 100. kurtuluş etkinlikleri kapsamında değerli hocalar, Prof.Dr. Zeki Çelik ve Prof. Dr. Mehmet Karayaman’ ın bilgileri ile resmi kayıtların güncellenerek, 17 Eylül 1922 günü Ayyıldız tepede şehit düşen Mehmetçiğimizin son elde edilen verilerle göre, 101 kişi olduğunu öğrendik.
Yine Türkiye’nin entellektüel zekası Tarihçi İlber Ortaylı, şahane bir söyleşi ve her zamanki nüktedanlığı ile bizlerle bilgilerini paylaştı.
100.yıl etkinliklerini yerinde takip ederek, konuşmalar, paneller, sergiler, Ayyıltepe’de anma, Cumhuriyet Meydanında resmi kutlamalar ile dopdolu bir 100. yıl etkinliği yaşadık.
Böyle bir şenliği ve kutlamaları yaşamak bir Bandırmalı olarak beni mutlu etti. Çünkü böyle bir etkinliği yaşamak için yine 100. yıl bekleyeceğiz. Bizim neslimizin göreceği son 100. Yıl etkinliği idi.
Akşamında ise, Cumhuriyet Meydanında şahane bir Haluk Levent konseri vardı.
100.yıla özel hıncahınç dolan, meydan, sahil ve etkinlik alanında iğne atsanız yere düşmezdi. Çünkü Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun etkinleri özelinde, gündüz anma ve resmi geçide, öğlen Ayyıldıztepe ve Son Kurşun Anıtına gelenler, gecede Haluk Levent konserine akın akın gelerek, günlerini ve gecelerini kutladı.
Her kesimden insan, Bandırma’nın 100. yılına özel etkinliğinde coştu, ağladı, hüzünlendi ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir kez daha, üzerine bastığımız toprak, gökyüzünde dalgalanan şehitlerimizin kanıyla bezenmiş ay yıldızlı bayrağımızı armağan ettiği için, bizde onlara Şükran’larımızı ilettik.
Ne güzel, ne mutlu bize.
17 Eylül 1922 ve 17 Eylül 2022 Bandırma özelinde, 100.yıl coşkusu doyasıya kutlandı. Emeği geçenleri kutluyor, teşekkür ediyorum.
Bandırma bu bakımdan özgürlüğün kentidir. Son kurşunun atıldığı yine emperyalizmin denize döküldüğü ve Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı önemli şehir, önemli bir merkez ve Atatürk’ün bizi çağdaşlığa, özgürlüğe, bağımsızlığa taşıdığı önemli bir şehirdir.
Bende bir Bandırmalı olarak, bu etkinliklere katılmanın ve canlı olarak yaşanılan gururu kalbimde taşıdım.
Gündüz marşlarla, şiirlerle, dualarla, saygı duruşlarıyla kutladığımız 100.yıl etkinliğimizi, gecede Haluk Levent konseri ile kutladık.
Demek ki oluyormuş.
Katılamayanlar adına üzüldüm. Çünkü bir 100. yıl daha beklemek durumunda kalacaklar.
Tabi ömürler yeterse.
Geleneklerimizde vardır. Ölüm ve düğün. Türkü ve ağıt. Geleneklerimizde vardır; özgürlük, bağımsızlık.
Dün Bandırma’ da; Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıldönümü nedeniyle gökyüzüne; marşlar, şiirler, şarkılar, türküler, oyunlar, dualar yükseldi 100. yıl anısına.
Demek ki geleneklerimize saygı devam ediyor. Şiirlerle, şarkılarla, türkülerle dualarla.
Bence; 100.yıl etkinlikleri, kutlamaları çokta güzel oldu.
Bandırma dün sabah, Cumhuriyet Meydanında Atatürk ve Silah arkadaşlarını, kahraman Mehmetçiği, Ayyıldız tepede, Son Kurşun Anıtında yine şehit düşen Mehmetçik için okunan duaları nasıl huşu içinde dinlediyse, gecede Haluk Levent konserinde şarkılara eşlik ederek coştu.
Adı üstünde kutlama.
Adı üstünde özgürlük.
Adı üstünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
Geleneklerimiz güzeldir.
Bir yanda hüzün, diğer yanda bayram.
Bir yanda düğün, diğer yanda ölüm.
Geleneklerimiz güzeldir
Ağıtlar, şiirler, şarkılar, türküler, halaylar, gazeller, nağmeler, zeybekler…vs. Bizim için özeldir.
Ama sesi güzel olmayanların gazelleri ise, hiç çekilmezdir.
Her yerde gazel okumak ise, sesi güzel olmayan için gazeldir…
Siz siz olun, artık gazelinizi kapalı bir mekanda yada, evinizde okuyun. Kendi kendinize…
Akşam Haluk Levent ‘İzmir Marşını’ şiir gibi, şarkı gibi Cumhuriyet Meydanında binlerce Bandırmalı ile birlikte, ellerinde Türk Bayrakları ile şahane okudu.
Demek ki oluyormuş.
Biz ORADAYDIK… Ya siz?
canemregundem.com