Can Emre
UMBERTO ECO
Umberto Eco ve Velina
Pelür Kağıdın Ağırlığı
İtalyan yazar Umberto Eco, ‘Düşman Yaratmak’ kitabında, Velina’dan bahsediyor. Bakın neymiş Velina?
İtalyanlar, pelür kağıda ‘Velina’ diyorlarmış. Ne zamanlar da?
Geçmişte, İtalya’da Faşist Lider Franko ’nun gazetelerin istenmeyen yerlerini, pelür kağıt ile örterek okuyucuların nerelere pelür kağıt koydular diye incelemesi ile birlikte, önemli haberleri atladıkları, hatta ıskaladıkları ve el değiştiren medya kuruluşlarının bu anlamda, ‘sansür’ uyguladığı katı ve kapalı sistemin incecik kağıdı, ağır bir şekilde uyguladıkları dönem.
İncecik bir kağıdın, ağır sorumluluğu ve yükümlülüğü olduğu bir dönemin, yani ‘Velina’nın’ dayanılmaz hafifliği.
Bugün de aynı Velina; basın ve medyada, televizyonda, yazılarda hatta resim ve karikatür’lerde yok mu?
Tekleşen-tekelleşen basın. Sansüre uğrayan medya ve televizyonlar, tek elden yayın yapan hatta manşetleri bile aynı olan gazetelerin bügün uyguladığı Velina, geçmişi aratmayacak nitelikte!
Mualif televizyon kanallarına verilen yüksek para cezaları, işlerine son verilen, yazdıkları ve konuştukları için hapse atılan gazeteciler bunun en iyi örnekleri.
Küçücük pelür kağıdın, 2.Dünya Savaşı sonrası İtalya’da sansür uygulamasının ‘Velinası’ bu gün artık, pelür kağıt değil, düzenin adeta bir parçası olarak; kalın, siyah ve büyük bir karton ebadında olmasıdır.
Neden sansür?
Aslında bu olay, bugüne has bir durum değil.
Her dönem konjonktür fark etmeksizin, yapılan haksızlıkları, yalanları, yöneticilerin uygulamaya koyduğu baskı, sindirme, korkutma olaylarını örtbas ederek, konuşulmasını istemediği durumları ortadan kaldırma işlemidir, sansür.
Geçmişin pelür kağıdı ‘Velina’ bugün artık çok ağır! Aynı zamanda; siyah ve kalın.
Manipülasyon, kargaşa, gürültü, tavşana kaç tazıya tut, cambaza bak misali, tüm eylem ve söylemler, Velina’nın halen daha bu yüzyılda da, devam ettiğidir. Bu gün özellikle muhalif televizyon kanallarına verilen ağır idari para cezaları, geçmişin pelür kağıdı velina bugünkü konjontürdeki adı RTÜK.
Ceza
Çünkü iktidara yakın gazeteler, medya kuruluşları ve televizyonlar tek elden yayın yaptıkları için, bunları eleştiren muhalif televizyonlara RTÜK’ ün verdiği idari para cezaları, Umberto Eco’ nun bile aklına gelmeyecek cinsten!
Ne diyelim; Velinasız, pardon RTÜK’ süz günlere…
canemregundem.com