Can Emre
ZİGGURAT ‘TAN DÜŞENLER
Babil Kuleleri
Mezepotamya toprakları, Babil Krallığının önemli ve büyük eseri olan ‘Babil’in Asma Bahçeleri’ MÖ 605 yılında, 43 yıl Babil krallığı yapmış olan Nebukadnezar tarafından inşa edilmiştir.
Dünyanın yedi harikası olarak anılır ve bilinir.
Yine Babil bir zamanlar dünyanın en popüler merkezi olmakla birlikte; sanat, siyaset, felsefe ve dinin kesişme noktası olunca, burada da çok sayıda ‘Ziggurat’ yapılması kaçınılmazdı. Ve öyle oldu.
Önemli şahsiyetler, hükümdarlar ve güç sahipleri, kendileri için ‘Ziggurat’ inşa ettiler. Onlara göre, daha da yukarıya çıktıkça tanrıya yakın olmak, bütünleşmek ve eş değer görülmek, aynı zamanda aşağıdakilerin küçümsenmesi yok sayılması da, kaçınılmaz oluyordu böylece!
Ülkemizde uzun yıllardır uygulanan politikalar ötekileştirmeler, ayrıştırmalar, belli kesimlerin siyasi iktidar sayesinde kendilerini ‘Burjuvazi’ olarak ilan etmeleri, çarpık yapılaşma, rantiye, yandaşlık gibi çıkar sağlayan ilişkilerin görmezden gelinmesi, adaletsizlik, hukuksuzluk, liyakatsizlik, vergide adaletsizlik ve gelir paylaşımındaki düzensizlik, vs… gibi kavramlar toplumun zamanla bozolumasına ve yozlaşmasına neden oldu.
Bozulduk ve bozulmaya devam ediyoruz…
Ne ile? Yeşil kağıt dolar ile
Amerika’lıların ‘dünyanın tanrısı’ olarak ilan ettiği yeşil kağıt ‘dolar’ için yaşanan savaşların ve ‘dolar’ ile kendilerine Babil’de ki gibi ‘Ziggurat’ kuleleri inşa ettikleri bu günkü konjonktürde, ülkemizde de kendilerine o dönem ki gibi ‘Ziggurat Kuleri’ inşa edenlerin, o kulelerden düşüşlerini bu gün seyretmek, dünyanın tanrısı dolar’ın gazabıdır diyebiliriz!
Ne yaparsan yap, ne kadar yüksek ve büyük ulaşılmaz kuleler, tapınaklar, evler, saraylar, konaklar ve yalılar inşa ederesen et; bir gün o kulelerden düşeceksiniz!
Çünkü dünyada ‘Yer Çekimi Kuvveti’ vardır. Yine dünyada hiç bir şey sonsuza kadar devam etmez. Zamana ve yaşananlara yenilirsiniz. Kulelerin en tepesinde sonsuza kadar duramazsınız, oturamazsınız!
Bu gün dünyaya hükmeden dolar, sizin kendiniz için inşa ettiğiniz Ziggurat’larınızın yıkılışına şahit olurken; dünyaya gelirken anne ve babanızı, dilinizi ve dininizi seçmeniz sizin inisiyatifinizde değildir. Fakat; sizin inisiyatifinizde olan, alacağınız ve vereceğiniz kararlardır.
Bu kararlar, sizi efsane de yapar. Yerin dibine de sokar!
Şimdi bugün yaşananları toplum görüyor. Yeşil kağıt doların esir aldığı insanların kurduğu ve inşa ettiği ‘Ziggurat’lar’ bir bir yıkılıyor.
Çünkü zaman acımasızdır. Dünyada öyle!
Nepotizm ve Cronyacpitalizm
Bu günkü konjonktürde içinde yaşadığımız durum, hayatların dejenere olmuş halinin ve yeşil kağıt doların esir aldığı insanların düştükleri durumun, çabuk ve sebepsiz zenginleşmenin, fenomen ve efsane oluşların yeşil kağıt yani doların esir aldığı Ziggurat sahiplerinin, paraşütsüz düşüşüdür.
Toplum; fakirlik, açlık, geleceksizlik, çaresizlik ve belirsizlik içindeyken; Nepotizm ve Cronyacpitalizm ile zenginleşen, burjuvazi olanlar şunu unutmasınlar.
Dünyada yer çekimi kuvveti vardır.
Bu kuvvete direnmeniz mümkün değildir.
Ziggurat sahipleri; bir gün dünyaya düşeceklerdir, çıktıkları kulelerinden. Babil Kulellerinin zamana direnemeyip, yıkıldığı ve yok olduğu gibi bugün inşa ettiğiniz ‘Ziggurat’larınız da’ bir gün yıkılacaktır.
Çünkü hayat acımasızdır.
Mühim olan yıkılırken, geriye bırakılan anılar ve duygulardır…
Babil şimdi nerede?
Ya, Babil’in o meşhur Ziggurat’ları nerede?
O nedenle alacağınız kararlar sizi efsane de yapar. Bir gecede ters esen rüzgarlar, kulelerinizi de yani Ziggurat’larınızı da yıkar, yerle bir eder. Zaman acımasızdır.
Ziggurat’larınızı en yükseğe ve ulaşılmaz yere inşa ederken, şunu düşünmeli insan.
Tapınaklarımdan, kulelerimden ve arza doğru uzanan lüks, şatafat ve zenginlik dolu yaşantımı bırakıp, nasıl ineceğim? Ziggurat’larımı nasıl terk edeceğim?
Paraşütle mi? Yoksa paraşütsüz mü?
Karar sizin.
Burası dünya!
Burası Türkiye…
canemregündem
Ziggurat; Antik Mezopotamya vadisinde ve İran’da terası bulunan piramitlere benzeyen tapınak kulesidir.
Nepotizm; Akraba kayırma veya adam kayırma, anlamı taşımaktadır.
Cronyacpitalizm; Eş-dost kapitalizmi; İş adamı ile devlet görevlileri ve siyasiler arasındaki yakın ilişkiye dayanan bir ekonomiyi tanımlar. İhaleler, özelleştirmeler, satın almalar amca, dayı, yeğen ve yandaş olarak paylaşımını ifade eder.