MARKSİZM ve MARKSİST YAKLAŞIM NEDİR?

0
281
marksizm-nedir-
Marksizm Nedir?

MARKSİZM ve MARKSİST
YAKLAŞIM NEDİR?

Marksist yaklaşım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx’ın ve Friedrich Engels’in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce…

Marksist Ekonomi Nedir?

Klasik ekonomi teorisine, kapitalizmin özünü ele alarak yöneltilmiş ilk ciddi karşı çıkış Marksist ekonomi teorisidir. Karl Marx, kapitalizmin temel öğelerine karşı çıkmış ve kapitalist sistemin, dengesiz iç dinamikleri nedeniyle uzun süre yaşayamayacağını ileri sürmüştür. Her ne kadar başlangıçta kapitalist ekonomi teorisinin eleştirisi olarak çıkmışsa da, zaman içinde Marksizm, çeşitli katkılarla kendi ekonomi teori ve politikasını ortaya koymuştur.

Marksist ekonomi teorisinin esasları arasında;

A-Planlama,

B-Piyasa mekanizması yerine planlanmış fiyatlar,

C-Özel mülkiyet yerine kamu mülkiyeti gibi hususlar öncelikle sayılabilir.

Klasik ekonomi teorisine, kapitalizmin özünü ele alarak yöneltilmiş ilk ciddi karşı çıkış Marksist ekonomi teorisidir.

Marksizm Nedir?

Marksizm, bilimsel sosyalizm ve komünizmin kurucusu Karl Marx’ın ve Friedrich Engels’in çalışmalarından çıkarılan insanlığın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemi ve ideoloji.

>Marksizm tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin çözümlenmesi ve bir toplumsal değişim teorisidir. Marksizm bir öğreti olarak siyasal, ekonomik ve felsefi bir bütünlük içerir.

>Marksizm, ideolojik alanda esas olarak sınıflar savaşımı teorisini ortaya atan ve bu savaşımın zorunlu sonucu olarak proletarya diktatörlüğüne ve oradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası komünizme varılacağını öngören bir öğreti olarak tanımlanır.

>Marksizm özgün bir siyasal felsefe, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi bir toplumsal değişim teorisi olup, Karl Marx ve Freidrich Engels’in çalışmalarından çıkarılan insanın özgürleştirilmesiyle ilgili bir düşüncedir.

>Marksizm genel olarak Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından temelleri atılan bir düşünce sistemidir. Vladimir İlyiç Lenin, Rosa Luxemburg, György Lukácsgibi Marx’ın yakın arkadaşları ve takipçileri de bu düşünce sistemini geliştirmişler ve sürekli yenilikler ile ayakta tutmaya çalışmışlardır. Bu düşünceye inanan ve bu düşünce sayesindedir şeyler yapmaya çalışanlar genel manada bir yerlere gelmiş ve halk adına bir şeyler başarmışlardır.

>Marksizm temel olarak şu ana kadar yaşayan toplumlara ve yönetim sistemlerini hedeflemiştir ve bunları eleştirmiştir. Lakin Marksizm’i nasıl başlama ve temel nedeni ise Kapitalizm eleştirisidir.

>Marksizm kapitalizmin ne kadar yanlış bir sistem olduğunu göstermek için uğraşmış ve çözümlerde bulunmaya çalışmış bir düşünce ve fikir yapısıdır. Marksizm’in temelinde var olan bütün gelişmeleri, kapitalizmi ve diğer ekonomik sistemleri ele alır inceler ve sert bir dil ile eleştirir.

>Marksizm her şeyden önce bilinmelidir ki Determinist bir öğretidir. Marksizm bir toplum içerisindeki sınıflaşmayı ve sosyal ayrımları ağır bir dille eleştirir. Bunun üzerine ise genel olarak sosyal eşitliğin olduğu bir sistem, düzen oluşturmak için uğraşlar verir.

Kısacası genel olarak özetlemek gerekir ise Marksizm geçmişten beri süre gelen sosyal ayrımcılığın olduğu sınıfsal toplumları yok edip, yerine sınıfsız ve sosyal açıdan eşit bir toplum hedefler. Sınıfsız ve eşit bir toplum amacı ile Marksizm düşüncesini oluşturdular ve halkların kardeşliği adına insanlığa sundular!

Marksizm; Sosyalist bir yapıdır. Sosyalist bir dünya görüşüdür. Marksizm; Kişilerin sınıflaştırılmasını istemez. Bütün sınıfların bir olmasını ister. Bu sayede bütün sınıflar yok olacaktır. Önemli olan eşit bir toplumdur. Önemli olan sosyal bir toplumdur.

Birçok kişi tarafından tarih boyunca sorulmuş olan ve sorulmaya devam eden bir diğer önemli ve temel soru ise Marksizm ve Evrim arasındaki ilişkidir ki bu durum genel olarak şu şekilde cevaplanabilir;

Marksizm genel manada evrime sıcak bakabilen bir düşünce sistemidir ki zaten asıl amaç bu sistemde ekonomi olduğu için pek bir önem arz etmez. Marksizm insanların en adi bir biçimde sömürülmesine karşıdır. Bütün insanların eşit olmasını hedefler ve sınıfsal, sosyal bir biçimde ayrımım olmasını istemez. Önemli olan insanların eşit olarak yaşamasıdır.

canemregündem.com
TEILEN
Önceki İçerikKARL MARX ve MARKSİZM
Sonraki İçerikSINIF MÜCADELESİ YA DA SINIF SAVAŞIMI NEDİR?
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here