GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE CHP KURULTAYLARI

0
493

CHP KURULTAYLARI

CHP tarihinde;

12 Eylül öncesinde 24 kurultay ve 8 olağanüstü kurultay;

12 Eylül sonrasında ise 8 kurultay ve 6 olağanüstü kurultay olmak üzere toplam 32 kurultay ve 14 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.

CHP’de genel başkanlığı bugüne kadar 6 isim üstlendi.

CHP’de genel başkanların değiştiği kurultaylar şöyle:

Atatürk’ün ebediyete intikalinin ardından 26 Aralık 1938 tarihinde toplanan 1. Olağanüstü Kurultayda, İsmet İnönü ”değişmez genel başkanlığa” seçildi ve 33 yılı aşkın bu görevi sürdürdü. İnönü’nün istifasının ardından, 14 Mayıs 1972’de ”Genel Başkanlık Seçimi Özel Kurultayı” toplandı ve Bülent Ecevit genel başkanlığa seçildi.

12 Eylül askeri müdahalesinin ardından partiler kapatıldı ve yöneticilerine siyasi yasak getirildi. Kapatılan bu partilerin yeniden açılmasına olanak sağlayan yasanın çıkmasından sonra 9 Eylül 1992’de toplanan 25. Kurultayda CHP’nin yeniden açılması kararı alındı. Genel Başkanlığa Antalya Milletvekili Deniz Baykal seçildi.

SHP ile CHP arasındaki birleşme sürecinde 8 Şubat 1995’de yapılan bütünleşme kurultayında Hikmet Çetin CHP Genel Başkanlığını üstlendi. Bundan yaklaşık yedi ay sonra, 9 Eylül 1995 tarihinde toplanan 27. Kurultayda Hikmet Çetin aday olmadı. Deniz Baykal, Murat Karayalçın ile yarıştı ve genel başkanlığa seçildi.

18 Nisan 1999’da yapılan seçimlerde CHP meclis dışında kaldı ve Baykal 22 Nisan’da genel başkanlıktan istifa etti. CHP’nin 9. Olağanüstü Kurultayı 22 Mayıs 1999 tarihinde yapıldı ve Altan Öymen genel başkanlığa seçildi. Öymen, CHP’nin 6. genel başkanı oldu.

Parti içi gruplar arasındaki çekişmeler yüzünden 15 ay sonra olağanüstü kurultaya gidildi. 30 Eylül 2000 tarihindeki 11. Olağanüstü Kurultayda Deniz Baykal yeniden genel başkanlığa seçildi. Baykal, istifa ettiği 10 Mayıs 2010 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.

Atatürk dönemi; Kurultaylar…

1.Kurultay: ( 4 Eylül 1919 ) Mustafa Kemal başkanlığında 16 kişilik bir ‘Heyet-i Temsiliye’ oluşturuldu. Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi, aynı zamanda CHP’nin de ilk kongresi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, CHP için ‘devlet kuran parti’ tanımlaması yapılmaktadır.

2.Kurultay: ( 15 Ekim 1927 ) Atatürk’ün ‘Büyük Nutuk’unu okuduğu kongredir. Atatürk, 15 Ekim’de başladığı konuşmasını 20 Ekim’de tamamladı. ‘Cumhuriyetçilik’, ‘Halkçılık’’, ‘Milliyetçilik’, ‘Laiklik’ CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. Bu kurultayda, partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, partinin değişmez genel başkanı olarak belirlendi.

3.Kurultay: ( 10 Mayıs 1931 ) Bu kurultayda ilk kez tüzükten ayrı olarak bir de program yapıldı. ‘Cumhuriyetçilik’, ‘Halkçılık’, ‘Milliyetçilik’, ‘Laiklik’ ilkelerinin yanı sıra ‘Devletçilik’ ve ‘Devrimcilik’ ilkeleri de parti tüzüğü ve programına girdi. Böylece partinin simgesi haline gelen ‘Altı Ok’ ile ilgili altı ilke belirlendi.

CHP, Atatürk tarafından ”Halk Fırkası” adı altında 9 Eylül 1923’de kuruldu. 20 Kasım 1923’de ”Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” Halk Fırkası bünyesine katıldı. Partinin adı 10 Kasım 1924’de ”Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935’de de ”Cumhuriyet Halk Partisi” oldu.

4.Kurultay: ( 9 Mayıs 1935 ) Partinin adının Cumhuriyet Halk Fırkasından Cumhuriyet Halk Partisi’ne dönüştürüldü. Mustafa Kemal Atatürk’ün katıldığı son kurultay oldu.

“Milli şef” dönemi

-Atatürk’ün vefatının ardından 26 Aralık 1938’de 1. Olağanüstü Kurultay toplandı. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ”değişmez genel başkanlığa” seçildi; Atatürk’e ”Ebedi Şef”, İnönü’ye de ”Milli Şef” unvanı verildi. Parti Genel Başkan Yardımcılığına Başbakan Celal Bayar, Genel Sekreterliğine İçişleri Bakanı Refik Saydam getirildi.

5.Kurultay: ( 29 Mayıs 1939 ) Başbakanın aynı zamanda parti genel başkanı olması uygulamasına son verildi. 1936’da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi; İçişleri Bakanının parti genel sekreteri, valilerin il başkanı olması uygulaması terk edildi. Parti üyeliği yaş sınırı 18’den 22’ye çıkarıldı, memurların partiye üyeliği yasaklandı.

6.Kurultay: ( 8 Haziran 1943 ) CHP’nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti.

DP’nin iktidara gelişi

Daha sonraki süreçte, 2 Ocak 1946’da Demokrat Parti (DP) kuruldu. Celal Bayar, partinin kuruluşunu basın toplantısıyla açıkladı.

7.Kurultay: ( 17 Kasım 1947 ) 19 gün sürdü. 40 üyeli ‘Parti Divanı’ getirildi. Kurultayda ayrıca, yıllarca uygulanan merkezden atama yöntemi yerine milletvekili adaylarının yüzde 70’inin yerel örgütlerce belirlenmesi ilkesi getirildi. Devletçilik ilkesi yeniden tanımlanırken, özel girişime önem veren bir anlayış benimsendi. Bu kurultayda İnönü ilk kez ‘oy birliği’ olmaksızın genel başkan seçildi.

8.Kurultay: ( 29 Haziran 1950 ) 14 Mayıs sonuçlarının etkisi altında gerçekleşen bu kurultayda Genel başkan vekilliği kaldırıldı. Kurultay’da İnönü, 488 oydan 487’sini alarak tekrar genel başkan seçildi.

9.Kurultay: ( 26 Kasım 1951 ) Kurultaya, partiden istifalar, parti içi çatışmalar ve 16 Eylül 1951 ara seçimi yenilgisinin etkisi altında gidildi. Parti tüzüğüne ‘Atatürk CHP’nin ebedi şefidir’ şeklinde bir madde eklendi. Öneri, ‘Atatürk’ün bütün partilere, millete ait olduğu’ görüşüyle önce reddedildi, daha sonra benimsendi.

10.Kurultay: ( 22 Haziran 1953 ) Kurultaya parti içi gruplaşmaların yaşandığı, çatışmaların arttığı bir dönemde gidildi. Şemsettin Günaltay, Genel Sekreter Kasım Gülek, DP’ye karşı sert bir politika izleyen Halkçı gazetesinin sahibi Nihat Erim ve Son Havadis gazetesinin sahibi, genel yönetim kurulu üyesi Cemil Sait Barlas (Mehmet Barlas’ın dedesi) parti içi muhalefetin ve gruplaşmaların başını çekiyorlardı. Parti içi muhalefet başlıyor

11.Kurultay: ( 26 Temmuz 1954 ) 2 Mayıs genel seçimleri sonuçları partide ‘şok’ etkisi yarattı. Parti Meclisi 5 Mayıs’ta toplantıya çağrıldı ve parti meclisinin güçlendirilmesi konusunda alınabilecek önlemleri belirlemek üzere ‘Islahat Komisyonu’ oluşturuldu. Kurultay, İnönü’yü Genel Başkanlığa, Gülek’i de genel sekreterliğe yeniden seçti.

12.Kurultay: ( 21 Mayıs 1956 ) Bu Kurultay, Genel Sekreter Kasım Gülek’in ‘tartışılmaz ikinci adamlığının’ yara aldığı kongre oldu. İsmet İnönü, 1021 delegenin bin 20’sinin oyunu alarak tekrar genel başkan oldu.

13.Kurultay: ( 9 Eylül 1957 ) Bu kurultay, Demokrat Parti (DP) iktidarının artan baskılarına karşı, muhalefet ile işbirliği yapılmasının kararlaştırıldığı kongre oldu. Muhalefetteki üç parti Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Hürriyet Partisi, 4 Eylül’de bir bildiri yayınlayarak, ortak hareket etme kararı aldıklarını açıkladılar.

14.Kurultay: ( 12 Ocak 1959 ) 27 Ekim 1957 seçimlerinden sonra ülkede yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeler karşısında, CHP’de hızlı bir çalışma dönemine girildi, parti politikalarında önemli değişimler yaşandı. Kasım Gülek, 27 Eylül 1959’da Genel Sekreterlik görevinden istifa etti. Yerine parti meclisince İsmail Rüştü Aksal getirildi.

1961 askeri müdahalesi

27 Mayıs 1960’ta Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Yönetimi üstlenen Milli Birlik Komitesince TBMM feshedildi, anayasa askıya alındı. DP yöneticileri tutuklandı ve yargılandı; sonraki süreçte Adnan Menderes ile iki arkadaşı idam edildi.

15.Kurultay: ( 24 Ağustos 1961 ) İsmet İnönü ile Kasım Gülek arasında ciddi bir çekişmeye yaşandı. Gergin geçen kurultayda, İnönü, konuşmasında delegeleri ‘ya o ya ben’ seçeneği ile karşı karşıya bırakınca Gülek, ağır bir yenilgiye uğradı.

16.Kurultay: ( 14 Aralık 1962 ) Kurultay parti içi grupların mücadelesine sahne oldu. Genel Başkan İnönü ile parti içindeki etkili isimlerden Kasım Gülek, Nihat Erim ve Avni Doğan arasında geçmişten gelen uyuşmazlık, kurultaya yaklaşıldıkça çatışmaya dönüştü. İsmet İnönü, bin 165 delegeden bin 92’sini alarak yeniden genel başkan oldu. Parti meclisi Kemal Satır’ı genel sekreterliğe tekrar seçti.

17.Kurultay: ( 16 Ekim 1964 ) Hizip mücadelelerinin yaşanmadığı bir kurultay oldu. İki gün süren kongre sonunda ‘İleri Türkiye Ülkümüz’ başlıklı bildiri yayınlandı. İnönü, 1255 delegenin tümünün oyunu alarak yeniden genel başkan oldu. Kemal Satır, 20 Ekim’de parti meclisince tekrar genel sekreterliğe getirildi. ‘Ortanın Solu’ ve Ecevit

Ortanın solu ve Ecevit

18. Kurultay 18 Ekim 1966’de yapıldı. İnönü, ”ortanın solunda olmanın sosyalist parti anlamına gelmediğini” ifade ederek, ”CHP sosyalist değildir, sosyalist parti olmayacaktır” dedi. Ecevit ise ”ortanın solu, partinin sosyal yenileşme döneminin bilincine varış demektir” diye konuştu. İnönü, 1222 delegeden 929’unun oyunun alarak yeniden genel başkan oldu. Parti meclisinde Bülent Ecevit genel sekreterliğe seçildi.

18.Kurultay: ( 18 Ekim 1966 ) Genel Başkan İsmet İnönü’nün Temmuz 1965’te gazeteci Abdi İpekçi’ye verdiği mülakat sırasında açıkladığı ve o günden sonra tartışılmaya başlanan ‘Ortanın Solu’ görüşü, kurultayda, partinin politik çizgisi olarak benimsendi. Bülent Ecevit, 31 oy ile genel sekreterliğe seçildi.

19.Kurultay : (18 Ekim 1968) ‘Ortanın Solu’ tartışmaları bu kurultaya da damgasını verdi. İnönü, kurultay konuşmasında parti içinde aşırı solcular olmadığını bildirerek, “Biz sosyalist parti değiliz, Cumhuriyet Halk Partisiyiz” dedi. Parti Meclisi, 26 Ekim’de Ecevit’i tekrar genel sekreterliğe seçti.

İnönü – Ecevit

20.Kurultay: ( 3 Temmuz 1970 ) 1969 seçimlerinden sonra, partide Ecevit’e karşı muhalefet Kemal Satır ’ın öncülüğünde daha da keskinleşti. Kurultaya bu ortamda gidildi. Parti Meclisi seçimleri, Ecevit listesinin zaferiyle sonuçlandı. İnönü, 1126 oyla tekrar genel başkan oldu. Genel Sekreterliğe de Bülent Ecevit yeniden getirildi.

21.Kurultay: ( 30 Haziran 1972 ) Kurultay, genel başkanlıktan istifa eden İsmet İnönü’nün bir CHP Kurultayı’na son katılmasıydı. İnönü, yaptığı konuşmada, ‘yeni genel başkanın başarılı olması için el birliğiyle çalışılması gerektiğini’ söyledi. Bülent Ecevit, bin 85 delegeden bin 32’sinin oyunu alarak tekrar genel başkanlığa seçildi.

22.Kurultay: ( 14 Aralık 1974 ) Koalisyonda yaşanan sorunlar nedeniyle hükümetin bozulması, parti içinde yeni tartışmalara yol açtı. Buna ‘demokratik sol’ ve ‘ortanın solcuları’ kavramları üzerindeki tartışmalar da eklendi. Ecevit, kurultay konuşmasında, “Demokratik solculuk, tepeden inme değil, temelden yükselme solculuktur. Halka rağmen solculuk değil, halk solculuğudur. Bizim solculuğumuzun sınırını halk çizer ve çizecektir” dedi. Parti Meclisi, Orhan Eyüboğlu’nu yeniden genel sekreterliğe getirdi. Genel sekreter yardımcılıklarına ise Deniz Baykal ve Mustafa Üstündağ getirildi.

23.Kurultay: ( 27 Kasım 1976 ) 1974 tüzük kurultayı ile başlayan parti içi tartışmalar, gruplaşmalar, ‘5’ler’ hareketi ve diğer gelişmelerle yoğunluğunu daha da artırdı. Genel Başkan Ecevit bu tartışmalarda tarafsız kalacağını ilan etti. Kurultayda, Sosyalist Enternasyonal’e katılım kararı da alındı. Ecevit, 1324 oy ile yeniden genel başkan seçildi. Genel Yönetim Kurulu, Orhan Eyüboğlu’nu tekrar genel sekreterliğe getirdi.

24.Kurultay: ( 24 Mayıs 1979 ) Kurultaya 1976 yılında kaldırılan Parti Meclisinin tekrar oluşturulması tartışmalarıyla girildi. Muhalefeti oluşturan Ali Topuz ve Deniz Baykal grupları, ‘parti meclisinin, partide uyum sağlanması için gerekli olduğunu’ savunurken, Ecevit, parti meclisinin kurulmasının geriye dönüş anlamı taşıyacağını belirtiyordu. Ecevit, bin 218 oy ile yeniden genel başkan, Mustafa Üstündağ da yeniden genel sekreter seçildi. ‘Baykal hizbi’ iktidar

1980 sonrası Kurultaylar…

25.Kurultay : ( 9 Eylül 1992 ) CHP’nin yeniden açılışı… 1979’daki 24. Kurultay delegeleriyle toplanan bu kurultayda, ‘CHP’nin aynı ad ve amblemle açılması’ kararı alındı. Genel Başkanlığa SHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 679 oy ile seçildi. Erol Tuncer 452 oy aldı. Baykal Atatürk, İnönü ve Ecevit’ten sonra CHP’nin 4. Genel Başkanı oldu. Parti Meclisi 15 Mart 1993’te Ertuğrul Günay’ı genel sekreterliğe seçti.

26.Kurultay: ( 18 Şubat 1995 ) Birleşme kurultayı… 1003 delege birleşmenin CHP, 635 delege de SHP çatısı altında olması yönünde oy kullandı. Bunun üzerine hemen toplanan SHP Kurultayında 121’e karşı 508 oy ile parti feshedildi ve CHP’ye katılım kararı alındı. Hikmet Çetin oy birliğiyle CHP Genel Başkanı seçildi. Çetin, CHP’nin 5. Genel Başkanı oldu. Adnan Keskin tekrar genel sekreter oldu.

Deniz-Baykal – Murat-Karayalçın

27.Kurultay: ( 9 Eylül 1995 ) Kurultaya genel başkanlık tartışmaları arasında girildi. Hikmet Çetin’in aday olmadığı kurultayda Murat Karayalçın ile Deniz Baykal çekişti. Baykal 681 oy alarak CHP’nin yeni genel başkanı oldu. Genel sekreterliğe de Adnan Keskin getirildi.

28.Kurultay: ( 23 Mayıs 1998 ) Kurultaya erken seçim tartışmaları ile girildi. Baykal, kurultay konuşmasında, iktidar mücadelesi yaptıklarını belirterek, “Başbakanlık istiyorum” dedi. Baykal tekrar genel başkan, Adnan Keskin tekrar genel sekreter seçildi.

29.Kurultay: ( 30 Haziran 2001 ) Deniz Baykal, rakipleri Ertuğrul Günay ve Birol Başaran karşısında koltuğunu korudu. Kurultayda tüzükte bazı değişiklikler yapılarak genel başkan adaylığı zorlaştırıldı. Bu süreçte, 14 Ağustos 2001 tarihinde AK Parti kuruldu. DSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümeti erken seçim kararı aldı.

30.Kurultay: ( 24 Ekim 2003 ) Deniz Baykal tek aday olarak katıldı ve sandığa giden bin 89 delegeden 973’ünün oyunu aldı. 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde AK Parti tek başına iktidara geldi. DSP’nin parlamento dışı kaldığı seçimde, CHP 178 milletvekili ile ana muhalefet partisi konumuna geldi.

31.Kurultay: ( 19 Kasım 2005 ) muhaliflerin tüzük değişikliği önerisi reddedildi. Baykal, geçerli bin 158 oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildi.

32.Kurultay: ( 26 Nisan 2008 ) Deniz Baykal’ın karşısında tek aday olarak Haluk Koç vardı. Baykal, kurultayda genel başkanlık koltuğunu korudu. Baykal, görüntülerinin yer aldığı iddia edilen kaset ve daha sonraki süreçte, 10 Mayıs 2010’da CHP Genel Başkanlığından istifa etti. Kılıçdaroğlu ile kurultaylar

33.Kurultay: ( 26 Haziran 2012 ) tek aday olan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu kazandı. Kılıçdaroğlu, bu göreve seçilerek CHP genel başkanlığını üstlenen 7. isim oldu. 34. Kurultay: (05 Eylül 2014) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ’nun karşısına genel başkan adayı olarak çıktı. Kılıçdaroğlu, 415’e karşılık 740 oyla koltuğunu korudu.

12 Eylül süreci

12 Eylül 1980’de Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu, parlamento feshedildi ve siyasi partiler kapatıldı. Ecevit, 30 Ekim 1980’de CHP Genel Başkanlığından istifa etti. Yeni anayasanın kabulünün ardından Anavatan Partisi (ANAP), Milliyetçi Demokrat Parti (MDP), Halkçı Parti (HP) ve Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu. Veto engelini aşan üç partinin (ANAP, MDP ve HP) katıldığı seçimlerde, Turgut Özal liderliğindeki ANAP tek başına iktidara geldi.

”Solda birlik” adı altında yürütülen görüşmelerin ardından HP’nin adı Sosyal demokrat Halkçı Parti (SHP) olarak değiştirildi ve SODEP ile HP bu çatı altında birleşti. Genel başkanlığa önce Aydın Güven Gürkan, daha sonra Erdal İnönü seçildi. Bu süreçte Rahşan Ecevit’in başkanlığında Demokratik Sol Parti (DSP) kuruldu.

12 Eylül’den 7 yıl sonra yapılan referandumla siyasi yasaklar kalktı. Bülent Ecevit DSP, Süleyman Demirel DYP, Alparslan Türkeş MÇP ve Necmettin Erbakan da RP’nin genel başkanlığını üstlendi. 29 Kasım 1987’de yapılan seçimlerde ANAP 292, SHP 99, DYP 59 milletvekili çıkardı. SHP’nin ikinci kurultayında Erdal İnönü yeniden genel başkan seçildi, Deniz Baykal ise genel sekreter oldu. 26 Mart 1989’daki yerel seçimlerden SHP birinci parti çıktı.

Bundan üç yıl sonra yapılan kurultayın ardından SHP’den ayrılan 10 milletvekili, Fehmi Işıklar başkanlığındaki Halkın Emek Partisini (HEP) kurdu. SHP’de genel sekreter Deniz Baykal ile arkadaşlarının istifası üzerine olağanüstü kurultaya gidildi. Erdal İnönü yeniden seçildi, Hikmet Çetin genel sekreter oldu. Daha sonraki kurultayda ise Baykal ekibi parti meclisine girmeyi başardı.

20 Ekim 1991’de yapılan seçimlerde DYP 178, SHP 88 milletvekili çıkardı. HEP ‘in SHP listelerinden seçime girmesi uzun süre tartışıldı. 20 Kasım’da, Süleyman Demirel’in başbakanlığındaki DYP-SHP koalisyonu kuruldu. Erdal İnönü başbakan yardımlığını, Hikmet Çetin ise Dışişleri Bakanlığını üstlendi. SHP’de, İnönü-Baykal çatışması sürecinde gidilen olağanüstü kurultayda İnönü yeniden seçildi. Genel sekreterliğe ise Cevdet Selvi getirildi.

CHP’nin yeniden açılışı

12 Eylül döneminde kapatılan partilerin açılmasına olanak sağlayan yasa, 19 Haziran 1992’de TBMM’de kabul edildi.

Olağanüstü Kurultaylar…

26 Aralık 1938 tarihinde toplanan 1. Olağanüstü Kurultayda, İsmet İnönü ”değişmez genel başkanlığa” seçildi ve 33 yılı aşkın bu görevi sürdürdü.

CHP’nin 2. Olağanüstü Kurultayı ( 10 Mayıs 1946’da ) toplandı. İnönü, yeni seçim kanununun yasalaşmasından sonra seçimlere gidileceğini açıkladı. Tüzükteki ”değişmez genel başkan” ifadesi ”genel başkan” şeklinde düzenlendi. Çok partili döneme geçişin ardından 21 Temmuz 1946’da ilk genel seçim yapıldı. Tek dereceli seçim ve ”açık oy, gizli sayım” esasının uygulandığı seçimde CHP 396, DP 62 milletvekili çıkardı, 7 bağımsız da Meclise girdi.

3.Olağanüstü Kurultay, seçimlere hazırlık amacıyla ( 25 Şubat 1954’de ) yapıldı. 2 Mayıs’taki genel seçim DP’nin üstünlüğüyle sonuçlandı. Seçimde, DP’den 505, CHP’den 31 milletvekili TBMM’ye girdi.

4. Olağanüstü Kurultay ( 28 Nisan 1967 ‘de ) 18. Kurultayda partinin resmi görüşü olarak benimsenen ”Ortanın Solu” hareketinin, partide tartışma ve anlaşmazlığa 12 Mart 1971’deki askeri muhtıranın ardından AP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in başkanlığındaki hükümet istifa etti. CHP’den ayrılan Nihat Erim hükümeti kurmakla görevlendirildi. CHP’de, Ecevit bu hükümete katılmamak, İnönü ile katılmaktan yanaydı. İnönü’nün görüşünün hayata geçmesi üzerine, önce Ecevit ardından merkez yönetim kurulu istifa etti. Genel sekreterliğe önce Şeref Bakşık, ardından da Kamil Kırıkoğlu getirildi. İsmet İnönü’nün istifasının ardından CHP’nin başına geçen Bülent Ecevit, parti kurucuları arasında yer almayan ilk genel başkan oldu.

5.Olağanüstü kurultaya ( 5 Mayıs 1972′ de ) parti içi mücadelenin çözümü için gidildi. Ecevit yanlısı parti meclisinin güvenoyu aldı. İsmet İnönü, 8 Mayıs 1972’de, 33 yılı aşkın süredir yürüttüğü genel başkanlıktan istifa etti. 14 Mayıs’ta, genel başkan seçimi için özel kurultay toplandı. 51 il başkanı tarafından aday gösterilen Bülent Ecevit, 913 delegeden 826’nın oyuyla seçildi. Ecevit, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra CHP’nin üçüncü genel başkanı oldu.

7.Olağanüstü Kurultay ( 4 Kasım 1978 ) 29 Kasım’da toplanması planlanan 24. Kurultay için üye yazımının yetiştirilememesi ve Anayasa Mahkemesinden alınan uyarı üzerine gerçekleştirildi.

8. Olağanüstü Kurultay ( 4 Kasım 1979 ) Ecevit’in güvenoyu istemi üzerine gidildi. Muhalif Deniz Baykal ve Ali Topuz gruplarının sert eleştirilerine sahne olan kurultayda Ecevit güven tazeledi. Mustafa Üstündağ yeniden genel sekreterliğe getirildi.

9. Olağanüstü Kurultay ( 22 Mayıs 1999 )  Altan Öymen, Hasan Fehmi Güneş, Murat Karayalçın, Ertuğrul Günay ve Hurşit Güneş arasındaki yarışın galibi Öymen oldu. Parti meclisine seçilenler istifa etti.

10. Olağanüstü Kurultayda ( 26 Haziran 1999 ) parti meclisi için seçim yapıldı. Hiziplerin liste savaşına sahne olan kurultayda, Baykal ekibi 60 kişilik parti meclisinde çoğunluğu ele geçirdi. Genel sekreterliğe Tarhan Erdem getirildi.

11. Olağanüstü Kurultay ( 30 Eylül 2000 ) Baykal; Altan Öymen, Hasan Fehmi Güneş ve Sefa Sirmen arasındaki mücadeleden galip çıktı, 15 ay sonra yeniden genel başkanlık koltuğuna oturdu. Bu süreçte, RP’nin yerine kurulan Fazilet Partisi (FP) de 22 Haziran 2001’de Anayasa Mahkemesince kapatıldı, Erbakan ve bazı yöneticilere siyasi yasak getirildi.

12. Olağanüstü Kurultay ( 3 Temmuz 2004 ) muhaliflerin tüzük kurultayı toplama girişimi üzerine gerçekleştirildi. Baykal’ın güvenoyu istemi doğrultusunda yapılan kurultay seçimsiz gerçekleştirildi. Bazı üyeler bu kurultayın iptali için dava açtı.

13. Olağanüstü Kurultayda ( 29-30 Ocak 2005 ) Deniz Baykal, rakibi Mustafa Sarıgül’ün karşısında galip çıktı.

14. Olağanüstü Kurultay ( 21 Aralık 2008 ) partinin tüzük ve programında değişiklikler yapıldı.

Baykal, görüntülerinin yer aldığı iddia edilen kaset ve daha sonraki süreçte, 10 Mayıs 2010’da CHP Genel Başkanlığından istifa etti. Parti Meclisi Cevdet Selvi’yi genel başkan vekilliğine getirdi. Partinin 33. Kurultayına kısa süre kala CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığa aday olacağını açıkladıktan sonra, Kurultayda seçilerek, CHP Genel Başkanı olarak 26 Haziran 2012’de CHP’nin 7.Genel Başkanı olarak görevine başladı.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here