EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK ve BELİRSİZLİK SEÇMEN BU NEDENLE KARARSIZ

0
372

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK ve BELİRSİZLİK SEÇMEN BU NEDENLE KARARSIZ

Kadir Has Üniversitesince gerçekleştirilen araştırmada;

-Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA-2018)

Türkiye’deki seçmen ve yurttaş profili ile ilgili çarpıcı verileri gözler önüne serilirken, bu verilerin ışığında, Türkiye’de görülen en büyük sorunun işsizlik olduğu ortaya çıktı. Araştırmalarda; İşsizlik Sorunu Türkiye’nin bu gün ve gelecekte, en büyük sorunu olduğunu söylüyor…

En önemli sorun işsizlik

Araştırma sonuçlarına göre, halk 2018 yılında işsizlik ve hayat pahalılığının ardından; FETÖ tehdidi ve terörle mücadeleyi Türkiye’nin en önemli sorunları olarak görüyor. 2017’de  yüzde 17’lik oranla en önemli üçüncü sorun olarak görülen işsizlik, bu yıl yüzde 27’ye ulaşarak ülke sorunları arasında birinci sıraya yerleşti.

Ekonomi kötüye gidiyor

Yine araştırma sonuçlarına göre; Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi? Sorusuna toplumun yüzde 57,1’i ekonomik olarak daha kötüye gittiğini belirtirken, yüzde 21,9’u hiç etkilenmediğinin yanıtını verdi.

Çalışmaya göre, 2016 yılından beri ‘başarılı’ bulunma oranı artışta olan ‘hükümetin ekonomi politikaları’, 2018 yılında 2017’e göre 14,2 puan düşerek yüzde 33,5 oranında başarılı bulundu.

Bu oranın 2016 yılının sonuçlarının gerisinde kaldığı gözlemlendi. Özellikle kendini muhafazakar ve dindar olarak tanımlayanlar hükümetin ekonomi politikalarını başarılı bulurken, sosyal demokrat ve Cumhuriyetçi/Kemalist olarak tanımlayanlar başarısız buldu.

Her beş kişiden biri ülkeyi terk etmek istiyor

Araştırma sonuçlarına göre en çok güvenilen kurum jandarma oldu.

Cumhurbaşkanlığına duyulan güven yüzde 44.1

En az güvenilen kurum yüzde 31.9’la medya.

Türkiye’de yaşamaktan memnun olanlar yüzde 38.8. Memnun olmayanlar yüzde 19.8. Memnun olanların genelini AKP seçmenleri oluşturuyor.

İmkan olsa yurt dışında yaşamayı tercih edecek olanlar yüzde 20. Bunun genelini HDP ve CHP seçmenleri oluşturuyor. Yurt dışında yaşamayı tercih etmeyenler Yüzde 60.4.

Araştırmalarda diğer sonuçlar ise şöyle;

Bu yıl hiç kitap okumayanlar: Yüzde 60.9.

Gazete okumayanlar: Yüzde 57.5.

Hiç tiyatroya gitmeyenler: Yüzde 81.4.

Sinemaya gitmeyenler: Yüzde 35.3.

Televizyon izleyenler: Yüzde 94.3.

Günde ortalama televizyon izleme sıklığı: 3.5 saat.

Eşcinsel komşu istemeyenler: yüzde 53.8.

Göçmen komşu istemeyenler: Yüzde 45.8.

Not: 

Araştırma; Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA) tarafından;

12 Aralık 2018-4 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin kişi ile yüz yüze olarak, siyaset, ekonomik gelişmeler, toplumsal ilişkiler, Türkiye ve uluslararası gündem konularında soruları içeren anket ile gerçekleştirildi.

 

TEILEN
Önceki İçerikKEMAL BEY NEREYE KOŞUYOR?
Sonraki İçerikSEÇİMLER YAKLAŞTI, HALK KARARSIZ MEDYA İSE İNSAFSIZ
Bağımsız, özgür, hiç bir kişi yada kurum ile nakdi, ayni yardım ilişkisi içinde olmayan, sadece özgür gazetecilik ve habercilik yapan, çevreye, doğaya ve canlı haklarına saygılı, gazetecilik anlayışı ile gündeme ışık tutmak için yola çıktım. Amacım sadece gazetecilik...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here